Naše škola p… « » Dárcovství k…

Exkurze do závodu Bruck AM Zámrsk – od kokily po obrobek


Závod německého koncernu Bruck AM v Zámrsku je jednou z nejprogresivněji se rozvíjejících strojařských firem v regionu a patří k velmi významným výrobcům ložisek používaných při výrobě větrných elektráren. Charakter výroby a hlavně poznání obráběcích procesů tohoto závodu byly hlavním důvodem exkurze žáků 2. D dne 17.3. 2015

Z Ústí nad Orlicí jsme vyrazili do Zámrsku vlakem. Protože se závod Bruck nachází mimo Zámrsk, čekala nás ještě malá, asi půl hodinová procházka k bráně závodu, který byl založen před 20 lety na tzv. „zelené louce“. Po přivítání pracovníkem firmy panem Tomášem Kazdou a po poučení o pravidlech bezpečného pohybu po závodě jsme bez meškání vyrazili do provozů závodu. Pro první část exkurze se k nám připojil další pracovník firmy pan Václav Horáček, který nás seznámil s dvěma základními provozy výrobního procesu a to s přípravou polotovarů (dělení kokil a hutních materiálů) a kovárnou. Příprava a manipulace s materiálem budoucích výrobků o váze několika tun v nás od první chvíle vyvolaly pocit velkého respektu.
Následovala návštěva dalších provozů, a tak jsme se seznámili i s detaily problematiky obrábění, jež probíhá převážně v hale vybavené několika karuselovými soustruhy z produkce firmy TOS Hulín, jejichž nosnost obrobků dosahuje až 30 tun. I když se jedná o stroje skutečně obřích rozměrů, bylo možné spatřit detailně způsob upnutí nástrojů, prodiskutovat upnutí obřích polotovarů a s tím související procesy kontroly, které jsou garantem dosažení vysoké kvality. Sebemenší nepřesnost a vada výrobku může způsobit ve výrobě, tak i při provozu, škody velkého materiálního rozsahu.
Závěrem návštěvy nás čekalo seznámení se „zákulisím výroby“, tím je myšlena laboratoř pro zkoušky mechanických a technologických vlastností materiálu každého vyrobeného kusu.
Před rozloučením s pracovníky firmy Bruckl AM v Zámrsku přišlo i na velmi zajímavé téma. Bylo jím seznámení s možnostmi zaměstnání v tomto závodě a s tím související problematika sociálního programu firmy .
Karel Kout


Foto 1...

Foto 2...

Foto 3...