Motosalon a Mo… « » 85. autosalon …

Projekt se blíží do finále


Během tohoto školního roku dosud proběhla další dvě monitorovací období realizace projektu „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Pardubickém kraji", reg. č.: CZ.1.07/1.1.00/44.0012, který byl zahájen v srpnu 2013 a který je financovaný z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, 31.10. 2014 skončilo čtvrté a 28.2.2015 páté monitorovací období. Do konce realizace celého projektu 30.6.2015 tak zbývá poslední monitorovací období, tedy opět čtyřměsíční.
Školní rok jsme výuku zahájili již v inovovaných učebnách, do kterých se v rámci jejich modernizace podařilo nakoupit široké spektrum nového vybavení. Od jednotlivých kusů drobného dílenského nářadí až po nákladné investiční celky. Protože byly investiční prostředky rozděleny mezi hlavní budovu školy i středisko praktického vyučování, nezaostává ve vybavení v současnosti ani jedna část školy. Tradičně dobře vybavené dílny školy neustále udržují kontakt s vývojem servisní a diagnostické techniky, učebny teoretického vyučování zase sledují vývoj didaktické techniky, dnes nejčastěji kombinované s nějakým druhem ICT.
Od začátku září se také rozběhla pravidelná výuka žáků zapojených ZŠ, kteří v našich moderně vybavených učebnách absolvují předměty ČSP a Fyzika. Hned vzápětí, v říjnu 2014, začali žáci všech osmi spolupracujících ZŠ postupně přijíždět do naší školy na projektové dny, celodenní blokovou výuku vybraných témat. Se zkušenostmi získanými během prvního roku realizace projektu jsme tuto část aktivit zvládli bez závažnějších problémů a celodenní bloková výuka žáků ZŠ se tak setkávala jen s pozitivními ohlasy.
V říjnu také proběhla první celodenní exkurze pro pedagogy jak naší školy, tak zapojených ZŠ, 10.10.2014 jsme společně navštívili dva provozy výroby automobilů. Nejprve byla na programu továrna Tatry Kopřivnice, samozřejmě včetně návštěvy firemního muzea, druhým provozem pak byla supermoderní továrna Hyundai Nošovice. Koncem října se zástupci projektového týmu školy zúčastnili hodnotící konference projektu, kde úspěšně prezentovali dosavadní průběh realizace projektu na naší škole.
Vedle toho se naši učitelé odborných předmětů a odborného výcviku pravidelně vzdělávali, celá řada z nich absolvovala různá odborná školení věnovaná oblastem automobilní techniky a pro všechny byl pak určen seminář orientovaný právě na vývoj a novinky v technologiích používaných v automobilovém průmyslu.
S blížícím se koncem projektu se pomalu připravujeme na závěrečné bilancování a hodnocení. Celkově realizace přinesla nejen nemalé množství investovaných finančních prostředků, ale především do naší školy a vybraných technických provozů zavítalo téměř tisíc žáků základních škol, kteří si tak bezprostředně ověřili, jak překvapivě zajímavý může být svět techniky.
Než se ale s projektem rozloučíme, čeká nás ještě spousta práce. Začátkem dubna druhá exkurze pedagogických pracovníků, tentokrát do elektráren v Dukovanech a Dalešicích, ale především během května a června se žáci všech zapojených základních škol zúčastní jak exkurzí do Mladé Boleslavi a Chvaletic, tak projektových dnů na naší škole.