REALIZACE ÚSP… « » Exkurze ESAB V…

Dějepisná exkurze - Terezín


Dne 17. 6. 2014 se konala dějepisná exkurze do Terezína. Akce se zúčastnily třídy 2.A a 2.T, jejich řady doplnili zájemci z dalších tříd.
V 7:10 jsme vyrazili autobusem z Dukly na zhruba 3 hodinovou cestu přes Polabí a České středohoří. Žáci jistě ocenili výhledy na Říp a hrad Hazmburk. Naše putování proběhlo bez komplikací a na místo jsme dorazili v 10:30.
U pokladny nás odbavila starší exoticky vyhlížející paní, k níž její české jméno na visačce příliš nesedělo. Tato zaměstnankyně během chvíle, kdy jsme tam čekali, nasměrovala tři jiné skupiny k jejich průvodcům, každou z nich jiným jazykem. Čekala nás prohlídka Malé pevnosti. Souběžně probíhalo několik dalších prohlídek různými jazyky, žáci neobdivovali tedy pouze starobylou pevnost z dob válek proti Prusku a vězení gestapa někdy též označované jako koncentrační tábor, ale například i španělské studentky. Množství zahraničních hostů překvapilo nejednoho z nás. Dojem z návštěvy pokazilo lehce neupravené a špinavé město a okolí muzea.
Na konci prohlídky naopak potěšila pochvala našich studentů, tak vzorné chování prý nebývá vzhledem k místu obvyklé. Nesmím zapomenout zmínit, že skupinka dobrovolníků v době rozchodu s cizojazyčnou skupinou zhlédla dobový propagandistický film v angličtině.
Myslím, že není nikdy na škodu připomenout si doby nedávno minulé a uvědomit si, že nesmíme dopustit, aby se něco podobného opakovalo.
Mgr. Vojtěch Troszok


Foto 1...

Foto 2...

Foto 3...