Matematická s… « » Spolupráce s …

Zapsání do registru dárců kostní dřeně


V úterý 25.3.2014 se 27 studentů Střední školy automobilní Ústí nad Orlicí na hematologicko - transfúzním oddělení v orlickoústecké nemocnici zaevidovalo do registru dárců kostní dřeně.
Studenti prošli lékařským vyšetřením a odběrem krve, poté se jejich krev bude podrobovat speciálnímu vyšetření a na základě výsledků testů budou (či nebudou) zapsání do Českého národního registru dárců kostní dřeně. A tím mohou sloužit jako případní dárci k transplantaci kostní dřeně nemocnému (životně ohroženému) pacientovi.

Proč darovat kostní dřeň? V naší zemi každý rok onemocní stovky mladých dětí a lidí chorobami ohrožujícími zdraví a život, jako jsou leukémie, těžké krvetvorné útlumy, zhoubné nádory a další vážné nemoci krve a obranyschopnosti. Moderní léčebné postupy, jako je chemoterapie, biologická léčba a další, nabízejí u většiny nemocných zlepšení stavu, ne vždy ale trvalé vyléčení. Transplantace krvetvorných buněk od zdravého dárce jim může dát naději na uzdravení a návrat do plnohodnotného života. K tomu je ovšem potřeba vhodný dárce dřeně, zcela jedinečná osoba, která se s nemocným shoduje v mimořádně složitém systému transplantačních znaků.

Díky aktivitě učitele a výchovného poradce Mgr. Radka Biedly a systematické podpoře programu dárcovství kostní dřeně u nás na škole, vstoupilo do registru dárců již 1100 mladých lidí a dokonce 12 z nich kostní dřeň už nemocnému člověku darovalo a zachránilo jim tak život. V rámci České republiky se jedná o mimořádné číslo vztahující se k jedné instituci.


Pavel Jantač


Foto...

Video zpráva na OIK...