Návštěva fi… « » Exkurze ve spo…

Východní Afrika – kolébka lidstva



Nový program projektu Planeta Země 3000 zhlédli v pondělí 19. října v Roškotově divadle v Ústí nad Orlicí studenti 1. až 4. ročníků oboru Dopravní prostředky a studenti 1. ročníku nástavbového studia.
Se zakladatelem tohoto projektu, fotografem a dobrodruhem Adamem Lelkem, jsme se vydali na dobrodružnou cestu po této části Afriky. Viděli jsme unikátní lávové jezero uvnitř kráteru sopky Erta Ale, projeli jsme travnaté planiny národního parku Serengeti a přírodní rezervace Masai Mara. Dobrodruh Adam nás zavedl k jednomu z nejobávanějších domorodých kmenů Afriky – jsou to válečníci Mursiové.
Jak vypadá život na úplném dně, jsme viděli v největším keňském slumu Kibera. A kolik peněz si zde vydělají lidé za cihlu vytěžené soli nebo za celodenní sběr čajových lístků? Jsou to korunové částky. A co návštěva v jedné z místních škol, kde děti ze dvora „zaháněla“ učitelka bičem? To jsou jenom zlomky toho, co jsme se dozvěděli o životě v této části světa. Můžete se také podívat na snímky a ukázky videa na stránkách www.planetazeme.cz
V upoutávce na tento program autoři píší: „Poznejte Východní Afriku takovou, jaká doopravdy je – drsnou, energickou, nespoutanou, ale především tajuplně nádhernou!“ A takovou nám ji také představili.
Navíc každý student obdržel jeden výtisk časopisu KOKTEJL nebo jeden výtisk časopisu UŽ VÍM PROČ.
Zapsala: Mgr. Jana Pucholtová