Den za mimoř… « » Východní Afr…

Návštěva firmy Orlík


19. 10. 2015 navštívili studenti třídy N 2. A nástavbového maturitního studia firmu Orlík – výrobní družstvo Česká Třebová. Toto družstvo již od roku 1954 patří mezi nejvýznamnější výrobce kompresorů v České republice. V posledním období se družstvo zaměřilo na realizaci projektů tlakové vzduchotechniky investičních celků, jako jsou provozy montáže automobilů, těžební prostory dolů a další prostory a výrobní závody s náročnými požadavky na dopravu vzduchu.
Studenty naší školy osobně přijal předseda představenstva družstva pan Jaroslav Procházka a v krátkosti seznámil účastníky exkurze s historií výrobního družstva a profilem výrobního programu, který se za celou dobu existence družstva výrazně nezměnil. Dlouholetá tradice tohoto výrobního segmentu zařadila Orlík – výrobní družstvo (dříve známé pod označením Výrobní družstvo invalidů)mezi přední výrobce kompresorů u nás. Výrobní program je zaměřen především na výrobu pístových kompresorů, šroubových kompresorů a dalších komponentů tlakových vzduchových soustav včetně pneumatického nářadí. Po představení firmy a krátké besedě studenti navštívili výrobní prostory, montáž a expedici výrobků.
Návštěva výrobního družstva Orlík v České Třebové se tak pro studenty nástavbového studia stala nedílnou součástí výuky problematiky konstrukce kompresorů v předmětu Stroje a zařízení a přispěla tak k získání informací při výrobě zařízení, které je nezbytné nejen pro výrobu nových automobilů, ale i v autoopravárenství.
Karel Kout


Foto 1...

Foto 2...

Foto 3...