Zavádění mo… « » Adaptační ku…

Exkurze třídy N1A


V úterý 23. 6. 2015 se uskutečnila exkurze studentů třídy N1A ve třech firmách v okolí Vysokého Mýta. První část proběhla v jedné z nejprogresivněji se rozvíjejících strojařských firem v regionu, závodě německého koncernu Brűck AM v Zámrsku, který patří k velmi významným výrobcům ložisek používaných při výrobě větrných elektráren. Charakter výroby a hlavně poznání měřicích procesů tohoto závodu byly hlavním důvodem exkurze. V první části prohlídky se studenti seznámili s dvěma základními provozy výrobního procesu, a to s přípravou polotovarů (dělení ingotů a hutních materiálů) a kovárnou. Následovala návštěva dalších provozů, kde se studenti seznámili s detaily problematiky obrábění, jež probíhá převážně v hale vybavené několika karuselovými soustruhy z produkce firmy TOS Hulín, jejichž nosnost obrobků dosahuje až 30 tun. I když se jedná o stroje skutečně obřích rozměrů, bylo možné spatřit detailně způsob upnutí nástrojů, prodiskutovat upnutí obřích polotovarů a s tím související procesy kontroly, které jsou garantem dosažení vysoké kvality. Závěrem návštěvy nás čekalo seznámení s laboratoří pro zkoušky mechanických a technologických vlastností materiálu s ukázkami reálných mechanických zkoušek materiálů.
Po přesunu do centra Vysokého Mýta exkurze pokračovala prohlídkou muzea výroby autobusů v podniku Iveco Bus (dříve Karosa). Po krátké cestě ke vstupu do výrobního závodu, kde jsme byli vybaveni ochrannými pomůckami (vesta, brýle, ochrana obuvi, visačka) ,následovala komentovaná prohlídka celého provozu výroby autobusů. Přes menší problémy při chůzi s ochrannými pomůckami jsme zvládli prohlídku bezpečně a včas.
V odpoledních hodinách jsme se přemístili na poslední místo naší exkurze a to do podniku Šmídl s.r.o., který je předním českým poskytovatelem přepravních a logistických služeb. Panem ředitelem jsme byli seznámeni s rozvojem firmy a prohlédli jsme si uspořádání skladovacích prostor s technickým vybavením. V závěru prohlídky jsme se dozvěděli o problémech s nábory nových řidičů, kterých má firma dlouhodobý nedostatek.
Exkurze byla zakončena stylovým občerstvením v BBQ Smokehouse.
Ing. Pavel Kohoutek


Foto 1...

Foto 2...

Foto 3...