Cyklistický k… « » Exkurze tříd…

Zavádění moderních vyučovacích metod do výuky maturitních předmětů


Zavádění moderních vyučovacích metod do výuky maturitních předmětů na Střední škole automobilní Ústí nad Orlicí
– projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky



Před rokem jsme ukončili projekt, jehož hlavním cílem bylo zavedení nových metod výuky. Součástí projektu byla i tvorba výukových programů, především v matematice, ale i v předmětech odborných. Po ukončení projektu ale pokračovaly jeho výstupy v rámci udržitelnosti. Po prvním roce od ukončení je tedy vhodná chvíle k rekapitulaci.

V první a druhé klíčové aktivitě byli naši učitelé proškoleni v oblasti ovládání výukových programů Mathematika, Cabri, včetně Cabri 3D pro výuku matematiky, geometrie i ostatních předmětů. Naši učitelé se také vzdělali v kurzech zaměřených na ovládání programu Solid Edge verze ST3 pro výuku v hodinách technických předmětů - motorová vozidla, mechanika a konstrukční prvky, technická dokumentace, technologie, elektrotechnika a informační a komunikační technologie. V průběhu celého školního roku 2014/2015 využívali nabyté poznatky ve výuce svých předmětů.

Ve třetí klíčové aktivitě naši učitelé vytvořili metodické a výukové materiály jak pro učitele, tak i pro žáky. Tyto materiály dále používali ve výuce svých předmětů v průběhu celého školního roku i po ukončení projektu. Výukové materiály jsou také k dispozici na webových stránkách naší školy.

Čtvrtá klíčová aktivita spočívala v ověřování vytvořených metodik a materiálů. Tato inovovaná výuka probíhala po celé období od ukončení realizace projektu, a to s využitím pořízeného majetku a vybavení.

Hlavním cílem projektu byl rozvoj vzdělanosti zaváděním moderních vyučovacích metod, tvorba výukových programů, zvyšování kvality výuky matematiky, zlepšování podmínek pro využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích předmětech i v předmětech odborných a praxe.
Stanovené cíle, které byly vytyčeny v projektové žádosti a naplněny v průběhu realizace projektu, byly v průběhu celého školního roku i nadále udržovány v souladu s projektovým záměrem.

Aleš Odehnal
Střední škola automobilní Ústí nad Orlicí, Dukelská 313