Basketbalisté… « » Přednáška o…

Exkurze do Nošovic


Dne 2. 4. 2014 se v rámci projektu Junior Achievement konala exkurze do Hyundaie v Nošovicích. Zúčastnily se třídy 3.A a 3.T. Jejich řady doplnili úspěšní účastníci soutěže Automechanik junior - Jirout a Pecha ze 3.D.
Po zahájení v 6:30 jsme se od školy vydali na 250 km dlouhou cestu na východ. Naštěstí nás nepotkaly žádné obtíže, a tak jsme na místo díky časově rezervě dorazili o hodinu a půl dříve. Jejich management je však schopen pohotově reagovat, proto byl nás program přesunut z 11:00 na 10:15. Čekala nás prezentace společnosti Hyundai, jejich pobočkách a dodavatelích. Dozvěděli jsme se, jak vypadá složení zaměstnanců a pracovní doba v Hyundai Nošovice. Následně nám průvodci promítli krátký film objasňující výrobní proces. Společnost klade důraz na automatizaci, ergonomii práce a ve výrobě nepoužívá žádné sklady.
Další častí exkurze byla prohlídka výroby, jež se konala za přísných bezpečnostních podmínek podle přesného časového harmonogramu. Byli jsme vybaveni reflexními vestami, ochrannými brýlemi a sluchátky s radiovým přijímačem, poté nás rozdělili do dvou vláčků, které jsme nesměli opouštět. Vozítka nás vezla návštěvníkům přístupnými částmi výroby, zapovězena nám byla z pochopitelných důvodů například lakovna. Viděli jsme, jak stroje vyrábějí stroje a průvodcem nám byl automatizovaný výklad ve sluchátkách. Mnozí si jistě vybavili filmy jako Terminátor nebo Já, robot.
Prohlídka skončila před 12:00 a vydali jsme se k domovu, kam jsme dorazili ve 14:30. Cestu nám zpříjemnily výhledy na Lysou horu, Štramberskou Trúbu a například Svatý kopeček.