Poděkování… « » Spolupráce S…

METRANS 2013


METRANS 2013
Ve čtvrtek 5.12.2013 se žáci 3.A oboru „Dopravní prostředky“ zúčastnili exkurze na kontejnerové překladiště v České Třebové.
Seznámení s terminálem začalo na ploše k uložení prázdných kontejnerů. Zde byli studenti seznámeni s nejběžnějšími typy ISO kontejnerů, jejich charakteristickými prvky, nejčastěji používanými velikostmi a značením. Následovala prohlídka kontejnerů (včetně cisternových) a vany sloužící k zachytávání případných nežádoucích úniků chemikálií z poškozeného kontejneru. Studenti také zhlédli pojízdné nosiče kontejnerů a ukázku manipulace se dvěma prázdnými kontejnery najednou doplněnou upozorněním na zajištění proti nežádoucímu posunu.
Po ukázce práce mobilních nosičů mohli studenti vidět překládku kontejnerů třemi portálovými jeřáby a to jak na železniční vozy (která tvoří přes 85% celkové manipulace), tak na šasi silničního vozidla.
Následovala prohlídka železničních nosičů, jejich uchycovacích prvků doplněná výkladem o počtu uložených kontejnerů na vozech vlaku.Ten je závislý na nosnosti jednotlivých vozů i celkové hmotnosti sestaveného vlaku.
Exkurzi studenti zakončili v dispečinku terminálu. Zde se dozvěděli množství informací například o softwaru, řízení manipulace, předávání informací jednotlivým stanovištím nebo o množství a rychlosti manipulovaných kontejnerů. Vše doplnily zeměpisné souvislosti – odkud a kam nejčastěji vlaky kontejnerů směřují.
Návštěva terminálu studenty obohatila především názornými ukázkami kontejnerů a manipulace s nimi. Studenti si tak mohli spojit teorii probíranou ve škole s praxí. Proto věříme, že exkurze naší školy do terminálu firmy METRANS nebyla poslední a že ji zopakujeme i s dalšími ročníky oboru „Dopravní prostředky“.
Roman Moskva