Rok 2016 zatí… « » POSLEDNÍ ZVON…

Automobileum 2016 - letos se soutěžilo v Ústí


Ve čtvrtek 5. května 2016 proběhla v areálu dílen Střední školy automobilní Ústí nad Orlicí v Hylvátech regionální soutěž Automobileum 2016. Akce navazuje na tradiční celostátní setkání žáků automobilních oborů, která v minulých letech probíhala na autodromu v Sosnové, při kterých účastníci prokazují především svou zručnost v řízení motorových vozidel.
V Ústí nad Orlicí letos soutěžilo 28 žáků a jejich pedagogové ze sedmi škol automobilního zaměření Pardubického a Královehradeckého kraje. Vedle obvyklých disciplín této soutěže, jako jsou jízda zručnosti, tentokrát se Škodou Yeti TSI, jízda na trenažéru nebo test z pravidel silničního provozu, letos účastníci předvedli své schopnosti i v netradičních úkolech. Při auto-biatlonu museli soutěžící tlačit Škodu Roomster s pravostranným řízením vyznačenou tratí a následně střílet ze vzduchovky. Pneubowling obsahoval kutálení dvou kompletních automobilních kol současně vyznačeným slalomem a následné trefování kuželek. Největší úspěch měly ale jízdy s RC modely na dráze vytvořené v hale nákladních automobilů a závody na motokárách, které měly zrcadlově upravené řízení - při pohybu volantu vlevo zatáčely doprava. Vrcholem pak byla soutěž pedagogů na motokárách s ještě více upraveným ovládáním, navíc byla přehozena i funkce pedálů.
Nesoutěžní aktivitou pak byly rozhovory žáků s pracovníky několika společností, které se školou úzce spolupracují a u kterých absolventi automobilních oborů nacházejí své uplatnění. Aby podpořili soutěžní ráz akce, věnovali tito partneři kromě řady drobných cen pro všechny oceněné také jako svou hlavní cenu mobilní telefon, jehož vítěz vzešel ze závěrečného losování.
Přestože se celá soutěž nesla spíše v zábavném a odlehčeném duchu, byly přesně hodnoceny a bodovány jednotlivé disciplíny, aby bylo možné ocenit nejlepší družstva i jednotlivce. Aby se předešlo pochybnostem o objektivitě hodnocení, bylo domácí družstvo předem vyjmuto z celkového hodnocení.
V soutěži družstev zvítězili žáci Střední školy technické a řemeslné Nový Bydžov, kteří podali jako tým nejvyrovnanější výkony. Nejúspěšnějším jednotlivcem se stal Richard Tlapák
ze Střední školy automobilní v Holicích, který kromě jiného předvedl bezchybnou střelbu. Soutěž pedagogů nejlépe zvládl Ondřej Kulhánek ze SOŠ a SOU Vocelova Hradec Králové. Protože pohodovou atmosféru akce podpořilo i pěkné počasí, nemůže překvapit vysoce pozitivní hodnocení soutěže ode všech účastníků i zástupců jejich škol, kteří vyjádřili své uznání především přípravě a organizaci soutěže, ale i úrovni a vybavení školy. Na návštěvu ústecké školy si ten den našlo čas i několik ředitelů zúčastněných škol a jejich zástupců, kteří akci využili k prohlídce areálu v Hylvátech i neformálním rozhovorům s vedením školy.
Letošní Automobileum pro bývalý Východočeský kraj zakončilo slavnostní vyhlášení výsledků a předávání pohárů pro vítěze, kterého se samozřejmě ujal ředitel školy Ing. Petr Vojtěch, a závěrečný raut pro všechny zúčastněné, připravený ve školní kuchyni.


Foto 1...

Foto 2...

Foto 3...