ŠKOLENÍ NA V… « » Den za mimoř…

Sedmnáctý autosalon opět úspěšný


Brána 17. ročníku Ústeckého autosalonu a ekomobility se sice uzavřela v sobotu 26.9. v 17.00, ale pro pořadatele ještě akce neskončila. Je třeba vrátit zapůjčené exponáty, vyrovnat závazky vůči vystupujícím a uvést areál do podoby, pro kterou je určen, tedy pro výuku oborů s automobilním zaměřením. A také vyhodnotit průběh této největší akce, kterou automobilní škola v průběhu jednoho školního roku pořádá.
Co tedy mohlo necelých sedm tisíc návštěvníků, včetně starosty města Petra Hájka, hejtmana Pardubického kraje, Martina Netolického nebo senátora Václava Neugebauera, vidět?
V první řadě téměř šedesát nových motocyklů, automobilů, autobusů i strojů zemědělské techniky, dále expozici více než sedmdesáti historických strojů z období první republiky, tématickou výstavu mapující vývoj traktorů Zetor, řadu klasických motokrosových motocyklů, dragsterů i sportovních vozidel. Prezentovaly se modelářské kluby se zaměřením na vojenskou techniku, stavební stroje nebo dálkovou přepravu nákladů.
Velkým lákadlem byla nákladní vozidla prezentující významné dopravce z okolí a zejména monumentální jeřáb s nosností 100 tun, který nabídl více než tisícovce odvážných zájemců nádherný pohled na okolní krajinu, protože je po skupinkách vyzvedl ve speciální ocelové kleci až do výšky 50 metrů.
Ekomobilitě dominovaly nejmodernější produkční elektromobily BMW i3 a Nissan. Výstavu dále doplňovaly trenažéry BESIP teamu a stánky Integrovaného záchranného systému včetně Červeného kříže.
Napínavá vystoupení připravili kaskadéři ze skupiny Crazyday v globu smrti, Roman Körber a freestyle skupina Bikes Crew Litomyšl. Pro uklidnění proběhly přehlídky volnočasového a pracovního oblečení a zahrála hudební skupina Quisp.
Samozřejmě ve zvláštní expozici se představila i naše škola. Kromě nabídky vyučovaných oborů zde návštěvníci měli možnost zhlédnout výběr nejnovějšího didaktického vybavení nebo si vyzkoušet jízdní simulátory a trenažéry z autoškoly. Navazujícími prezentacemi byly stánky nejvýznamnějších spolupracujících zaměstnavatelů, společností SOR Libchavy, Škoda Kvasiny a Iveco Czech Vysoké Mýto.
Na závěr nezbývá než poděkovat všem vystavovatelům, sponzorům a dalším, kteří jakkoli přispěli ke zdárnému průběhu akce. Zvláštní poděkování pak patří majitelům hodnotných veteránů, kteří byli ochotni zapůjčit své miláčky.

Ing. Karel Beran
ZŘOV