Zimní pobyt n… « » Další sporto…

Strategická přeprava prostředků AČR


Studenti 2., 3. a 4. ročníku oborů Dopravní prostředky a Provozní technika zahájili výuku ve čtvrtek 26. 2. 2015 velmi netradiční a poutavou přednáškou na téma – Strategická přeprava prostředků AČR.
Naši školu navštívil příslušník sekce podpory Generálního štábu Armády České republiky pplk. Ing. Miroslav Heger, který seznámil studenty s velmi neobvyklým tématem, jež velmi vhodně doplnilo tématiku přednášenou v předmětech Manipulace s materiálem, Základy ekonomiky a Silniční a městská doprava. Jako host naší školy se přednášky zúčastnil generálmajor Ing. Vladimír Lavička (bývalý velitel vojenského útvaru v Žamberku a také náčelník personální sekce Generálního štábu AČR).
V tématice přednášky se naši studenti seznámili s koncepcí přepravy vojenské techniky a materiálu, s možnostmi, jak naší armády, tak možnostmi, jež je možno využít v rámci struktur NATO. Na reálných příkladech byli seznámeni se způsobem přepravy vojenské techniky a materiálu v přípravě a průběhu mezinárodních operací pod velením OSN, NATO nebo Evropské unie.
Velmi zajímavou částí přednášky bylo porovnání schopností a možností leteckých přepravních prostředků armády USA s komerčními dopravními letouny využívanými pro strategickou přepravu bojové techniky. Představeny byly letouny výhradně ruské provenience An 70, Ruslan a Mrija.
Karel Kout


Foto 1...

Foto 2...

Foto 3...