Regionální k… « » Zimní pobyt n…

Exkurze v koncernu Rieter a.s. Ústí nad Orlicí




Dne 23. 2. 2015 navštívili studenti třídy N 1. A v rámci vyučované tématiky předmětu Technická měření a dokumentace závod švýcarského koncernu RIETER sídlící v Ústí nad Orlicí.
Studenti se v úvodu návštěvy závodu krátce seznámili s historií textilního strojírenství v Ústí nad Orlicí sahající do 1. poloviny minulého století. Současnost v tomto oboru ústeckého regionu patří pokračovatelům tradic, kteří navázali na výrobu v n.p. Kovostav a později k.p. Elitex. Cílem návštěvy našich studentů bylo seznámení s koncepcí řízení jakosti výroby ve všech jeho fázích a v praxi náhled do realizace tohoto procesu. Studenti se tak přesvědčili, že ani v době digitalizace procesu kontroly a měření nejsou zdaleka zapomenuty základní manuální metody měření ani potřebné měřicí přístroje. Hlavní část návštěvy studenti strávili na specializovaném pracovišti kontroly výroby, kde jim v praxi byl předveden souřadnicový 3D měřící přístroj. Současně s měřicí technikou byly studentům představeny progresivní metody obrábění a to především broušení drážkových hřídelů.
Závěr návštěvy patřil seznámení studentů s procesy organizace kontroly subdodávek dílů od kooperujících dodavatelů a jejich zařazení do konečné montáže textilních strojů reprezentovaných tzv. airspinningovými dopřádacími stroji doplněnými prvky pro plně automatizovanou obsluhu a údržbu.
Karel Kout