Maturitní ple… « » Martin Doleče…

EXKURZE V HELLA AUTOTECHNIK



Žáci 2.T a 2.A se i letos zúčastnili již pravidelné exkurze ve společnosti HELLA AUTOTECHNIK s.r.o.
V Mohelnici postupně vznikly tři společnosti, zabývající se výrobou a vývojem světelné techniky a také podporou dalších společností koncernu v regionu střední a východní Evropy. Naše exkurze se zabývala dvěma z nich:
• HELLA AUTOTECHNIK s.r.o. - vývoj výrobků včetně měření a testování
• HELLA AUTOTECHNIK NOVA s.r.o. - výrobní závod
Na naši žádost jsme byli nejprve obeznámeni s problematikou zhruba tříletého vývoje světlometu - od prvních požadavků ze strany zákazníka až po konečný výrobek. Následně jsme byli seznámeni s aktuální paletou produktů, kde bylo zajímavé sledovat nástup nových technologií světlometů, zejména LED a laserových světlometů. Druhá část exkurze spočívala v prohlídce rozsáhlého výrobního závodu. Měli jsme tak možnost spatřit průběh výroby od plastového granulátu, který se taví a vstřikuje do forem, až po výstupní kontrolu a seřízení sestaveného světlometu.
V závěru byli studenti motivováni k dobrým studijním výkonům, neboť společnost Hella je otevřena mladým absolventům a umožňuje dobrý kariérní růst. Lze začít například už stážemi během studia a následně nastoupit do vývoje či konstrukce. Zvláště dobré uplatnění lze očekávat při znalosti cizího jazyka, k čemuž byli studenti rovněž motivováni. Vzhledem k tomu, že se Hella snaží být i se silně nadprůměrnými platy nejlepším zaměstnavatelem v ČR (jen pracovník na lince si vydělá 18 až 20 tis. Kč čistého) jde jistě o dobrou motivaci.