Planeta Země … « » Rekonstrukce…

Ocenění NAŠICH dárců kostní dřěně


Ve čtvrtek 23.10.2014 se na Střední škole automobilní Ústí nad Orlicí konalo "Setkání dárců kostní dřeně“, kteří studovali na této škole.
Na „automobilce“ se díky aktivitě učitele Mgr. Radka Biedly zaregistrovalo do Českého národního registru dárců dřeně za posledních 13 let přes 1100 mladých lidí a dokonce 10 z nich kostní dřeň ve Fakultní nemocnici v Plzni i darovalo. V rámci České republiky se jedná o mimořádné číslo vztahující se k jedné instituci.
Cílem tohoto setkání bylo ocenit „dárce kostní dřeně" a zviditelnit jejich čin a pomoci rozšířit nábor do Českého národního registru dárců kostní dřeně i na další střední školy a pomoci tak zachránit více lidí.
Oceněni byli tito dárci:
Hana Hlavová
Tomáš Jetmar
Tomáš Ulrich
Michael Lorenc
Přemek Král
Lukáš Maleček
Ondřej Koudelka
František Hanus
Jan Tomáš
Roman Skála

Ocenění a poděkování patřilo i organizátorovi celého programu Českého národního registru dárců dřeně Mgr. Radkovi Biedlovi.
Pamětní plakety předávali náměstkyně hejtmana Pardubického kraje Ing. Jana Pernicová a ředitel školy Ing. Petr Vojtěch.
Mezi dalšími hosty vystoupil i Mudr. Pavel Jindra z Fakultní nemocnice v Plzni, kde se transplantace provádějí, Mudr. Jitka Černohorská z Fakultní nemocnice Hradec Králové a ředitel Orlickoústecké nemocnice, kde se provádějí odběry a rozbory krve putující do Českého registru dárců kostní dřeně.


Programu dárcovství se na škole věnují už téměř 13 let a mají neuvěřitelné výsledky v porovnání s ostatními regiony naší republiky.
Setkání bylo velmi povedené, přítomna byla i televizní, rozhlasová a tisková média.
Pavel Jantač


Foto...

Video 1 (mp4)...

Video 2 (mp4)...