Naše škola z… « » Otevření nov…

Zlatý pohár Linde


Osmnáctý ročník mezinárodní soutěže ve svařování "Zlatý pohár Linde" proběhl opět za účasti svěřenců Karla Troszoka z naší automobilní školy.
50 škol (integrovaných, svářečských, čistě automobilní pouze dvě), 130 soutěžících z České republiky, Německa, Ukrajiny a Slovenska, to je smetánka svářečského mládí, která si dala dostaveníčko ve dnech 14. - 16. dubna 2014 na SOŠ Frýdek Místek. Odborným garantem soutěže je Česká svářečská společnost ANB zastoupená Ing. Jiřím Šindelkou z DOM – ZO 13 s.r.o. Ostrava, který také vede odbornou jury. Partnery této soutěže jsou: Linde Gas a.s., ESAB VAMBERK, s.r.o. FRONIUS Česká republika s.r.o. a další.
Tato soutěž je vyhlášena jako soutěž jednotlivců pro danou metodu svařování 111, 135, 141 a 311. Účastnit se mohou jen žáci učebního nebo studijního oboru denního studia. Soutěžní zápolení je vypsáno pro praktické provedení soutěžního svarového spoje, teoretických znalostí a dodržování bezpečnostních předpisů při svařování.
SŠ automobilní Ústí nad Orlicí reprezentovali žáci druhého ročníku oboru Karosář - Pavel Fridrich v metodě 135 a David Šašek v metodě 111. Pro laickou veřejnost jen zmíním, že se jedná o metody svařování CO2 – 135 a obalovanou elektrodou – 111.
A jaké byly výsledky? Obrovská zkušenost pro soutěžící, strhující boj o každý bod, boj se sebou samým, aby rozklepané ruce dobře provařily kořen či provedly krásnou krycí housenku. Myslím, kdo si to někdy zkusil, tak ví, o čem mluvím. Pár čísel závěrem: Pavel byl v konkurenci 50 soutěžících v praktické části na 42. a v teoretické na 9. místě, David z 30 svářečů na 25. a v teoretické části na krásném 8. místě.
Co říci závěrem? Děkujeme chlapcům za reprezentaci, Karlu Troszokovi za přípravu, vedení za podporu a budeme se těšit na další ročník, ve kterém opět zúročíme zkušenosti nabyté v ročníku letošním.
Za soutěžní tým
Ing. Jan Filip