Regionální k… « » Mnichov 2017…

Exkurze do čistírny odpadních vod v Libchavách



Třídy 2.A a 3.D dne 17.3. navštívily čistírnu odpadních vod, kde se seznámily s kalovým hospodářstvím. Ve zkratce vás do této problematiky zasvětíme.
Čistírna má 3 hlavní části: mechanickou, biologickou a kalové hospodářství.
Mechanická část: odlehčovací komora, která chrání čistírnu před zaplavením, česlovna, kde jsou umístěny jemné česle, které zachytí plovoucí nečistoty, které se slisují a odvezou na skládku. Je zde lapák písku, kde se zachycují drobné nečistoty. Poté jsou tu usazovací nádrže (každá nádrž má pět a půl kubických metrů vody). Voda se zde nechává odstát a těžší látky se usadí na dně. Podél nádrží jsou kolejnice, po kterých pomalu pojíždí mosty. Na nich jsou škrabky, které shrabují usazené nečistoty na dně nádrží. A také stěrky, které stírají z hladiny plovoucí nečistoty. Předčištěná voda odtéká potrubím do biologické části.

Biologická část: po mechanickém čištění je odpadní voda sice zbavena nerozpuštěných látek, ale obsahuje stále velké množství rozpuštěného znečištění. Jedná se o uhlíkaté a dusíkaté látky, ale také sloučeniny fosforu. Rozpuštěné nečistoty se z vody odstraní pomocí směsi mikroorganismů (bakterií) nazývané aktivovaný kal. Mikroorganismy využívají rozpuštěné látky jako svoji potravu. Rozpuštěné znečištění se odstraňuje pomocí aktivovaného kalu do dvou aktivačních nádrží. Aktivační nádrže jsou rozdělené na denitrifikační a nitrifikační část. V každé části se vytvářejí jiné životní podmínky pro organismy. V denitrifikační části zůstává voda bez přístupu vzduchu a pouze se promíchává. V nitrifikační je naopak intenzivně provzdušňována.

Kalové hospodářství: Vzniká zde kal, který se dá ještě mnoha způsoby využít. Vyrábí se z něho bioplyn a nebo se po určitém procesu nechá využít jako hnojivo, ale pouze ale na ta, kde se nepěstují plodiny pro konzumaci.

Za den se zde vyčistí 5 000 kubických metrů vody a za rok 1 800 000 kubických metrů vody.

Veronika Horáková, Tereza Páclová