Finále Autoop… « » AKCE UKLIĎME …

Maturanti z Dukly obhajovali seminární práce


V první dubnovém týdnu proběhly na Střední škole automobilní tradiční veřejné obhajoby maturitních seminárních prací. Žáci 4.ročníku oborů dopravní prostředky a autotronik v nich řešili různá zadání. Výsledkem byly vázané seminární práce, které předali oponentům z řad vyučujících. Tito práce vyhodnotili, vytkli případné chyby a navrhli známku, která bude zahrnuta do klasifikace daného předmětu v pololetí. Tyto práce maturanti vypracovávají již mnoho let, v loňském roce jsme se ale rozhodli, že uspořádáme veřejnou prezentaci a obhajobu prací. Letos jsme na tento nápad navázali, trochu zpřísnili podmínky administrativního zpracování prací, aby odpovídaly obecně vžitým normám. Od úterý 5.4. do čtvrtka 7.4. dopoledne zaplnili žáci maturitních tříd spolu se žáky různých tříd nižších ročníků aulu školy. Maturanti v 15 minutách prezentovali své práce a odpovídali na dotazy vyučujících. Ostatní žáci jejich výkony pečlivě sledovali, neboť někteří již za rok, jiní v dalších letech budou stát na jejich místech.
Témata letošních prací byla opět pestrá, mnohá i poměrně náročná. Pro zajímavost vyjmenujme jenom některá témata: zvyšování výkonu motoru – chiptunning, zabezpečení vozidel proti krádeži, hybridní vozidla, ekologická likvidace vozidel, diagnostika snímačů a akčních členů, renovace historického motocyklu, přeprava živých zvířat do zahraničí, údržba vozidel, speciální tepelné motory, „Dieselgate“, diagnostika podvozku a mnoho dalších. Stejně jako každý rok, i letos byla úroveň prací dobrá, mnohé byly dokonce na výborné úrovni.
Naši letošní maturanti si opět vyzkoušeli hovořit před několika desítkami lidí, obhajovat své myšlenky, odpovídat na výtky vyučujících. Všechny tyto poznatky zcela jistě využijí nejen u maturitní zkoušky, ale především ve svém budoucím životě.
Mgr. Aleš Odehnal