Projekt Tříd… « » Školní kolo …

Exkurze do firmy ESAB


Ve středu 13. 1. 2016 se třídy 2.A a 2.T vydaly na exkurzi do závodu jednoho z nejvýznamnějších světových výrobců svářecí techniky a přídavných svářecích materiálů - do závodu společnosti ESAB ve Vamberku.
Závod na výrobu svářecích přídavných materiálů má dlouholetou tradici a v 2. polovině minulého století nesl název ZAZ (Závody Antonína Zápotockého). Po společenských změnách v roce 1989 v rámci velké privatizace se závod postupně transformoval, až se dostal do vlastnictví stávajících majitelů a stal se součástí celosvětově sítě nejvýznamnějšího výrobce svářecí techniky a to původně švédské firmy ESAB, kterou dnes vlastní majitelé z USA. Firma prošla za poslední dvě desetiletí velkými technologickými změnami a specializovala se na výrobu nerezových a poměděných elektrod pro průmyslové robotizované sváření.
Naši studenti se rozdělili do dvou skupin k prohlídce tzv. dolního a horního provozu. Po úvodním seznámení s výrobním programem firmy se vydali mezi výrobní linky provozů. I když výroba je zčásti robotizovaná, řadu výrobních operací a především mezioperační manipulaci provádějí zaměstnanci ručně. Po každé operaci se rovněž provádí náročná kontrola, protože výrobky nejsou expedovány na sklad, ale přímo k uživateli, a to hlavně do většiny evropských automobilek. Právě dodávky tzv. just in time nedovolují sebemenší výrobní selhání, protože ihned z výrobní linky putují palety s elektrodami do kamionů a míří do výrobních závodů v přesně načasovaném termínu. Denní produkce nepřetržitého provozu vambereckého závodu ESAB je 250 tun výrobků.
Exkurze byla vedením firmy ESAB velmi dobře připravena a studenti tříd 2.A a 2.T poznali další výrobní procesy, které jsou nezbytné k podpoře technologií svařování ve strojírenství.
Karel Kout


Foto 1...

Foto 2...