Výroční zpr… « » Student Jan Mo…

Setkání ředitele školy s dárci kostní dřeně


V pondělí 18.11.2013 se ředitel Střední školy automobilní v Ústí nad Orlicí, Ing. Petr Vojtěch, setkal se dvěma bývalými žáky, Přemkem Králem a Lukášem Malečkem, kteří v úterý 12.11.2013 darovali ve Fakultní nemocnici v Plzni kostní dřeň dvěma různým příjemcům Jednalo se o zcela ojedinělou událost, kdy z jedné organizace v jeden den darovali kostní dřeň dva dárci. Ředitel školy ocenil a vyzdvihl tento jejich čin, neboť darování kostní dřeně není vůbec jednoduché.
Nemocní, kteří trpí chorobami, jako jsou leukemie, těžké krvetvorné útlumy, zhoubné nádory a další, se léčí chemoterapií nebo biologickou léčbou. Tyto léčebné postupy nabízejí u většiny nemocných zlepšení stavu, ne vždy ale trvalé vyléčení. Transplantace krvetvorných buněk od zdravého dárce jim dává naději na uzdravení a návrat do plnohodnotného života. K tomu je ovšem potřeba vhodný dárce dřeně, zcela jedinečná osoba, která se s nemocným shoduje v mimořádně složitém systému transplantačních znaků.
Přemek Král a Lukáš Maleček byli vybráni z registru dárců kostní dřeně jako jediní vhodní dárci pro v tuto chvíli neznámé nemocné…..
Věřme, že transplantace jejich darované kostní dřeně bude úspěšná.
Pavel Jantač


Foto 1...

Foto 2...