Exkurze na ter… « » Projekt Tříd…

Exkurze do Škodovky ve Vrchlabí


V úterý 15. 12. se studenti maturitních ročníků 4.A a 4.T zúčastnili další akce z projektu spolupráce naší největší automobilky Škoda s naší Střední automobilní školou Ústí nad Orlicí.Tentokráte se studenti vydali do závodu koncernu VW ve Vrchlabí. I když je tento výrobní závod méně známý, jeho historie je velmi bohatá. Studenti se v úvodu exkurze seznámili s počátky automobilního strojírenství ve Vrchlabí, s kterými je spjat vznik firmy Petera a synové. Tato firma vyrobila ve Vrchlabí první automobil již v roce 1908. Výroba automobilů ve Vrchlabí v průběhu minulého století prošla dramatickým vývojem, jenž byl zakončen výrobou modelové řady Škoda Octavia a Roomster v roce 2012.
V současné době je celá kapacita výroby tohoto závodu orientována na výrobu automatických převodovek typy QC 200 s denní kapacitou výroby 1750 kusů těchto důležitých komponentů. Převodovka je určena pro všechny koncernové značky. Studenti se tak seznámili s konstrukcí převodovky a s celým postupem výroby, tj. výrobou jednotlivých částí (především ozubených kol a hřídelí) a závěrečnou montáží celého složitého zařízení. Celý výrobní proces se odehrává v jedné veliké moderní hale a cesta exkurze vedla několika linkami s nejvyšším stupněm automatizace a robotizace. Zajímavou problematikou výroby je také řešení všech logistických procesů probíhajících v nepřetržité třísměnné výrobě.
Exkurze našich studentů se týkala pouze seznámení s výrobou jednoho důležitého ústrojí osobního automobilu. Rozsahem technologických a montážních procesů je však výroba převodovek jednou z nejnáročnějších fází zrodu osobních automobilů.
Karel Kout


Foto...