Návštěva di… « » Ukázková vý…

Projekt nás zavedl do elektráren


Ve čtvrtek 2.4.2015 pokračovalo druhou etapou vzdělávání pedagogických pracovníků v rámci projektu CZ.1.07/1.1.00/44.0012 Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Pardubickém kraji. Učitelé zapojených základních škol i naší školy absolvovali celodenní exkurzi do energetických provozů.
Tentokrát byly naším cílem dvě elektrárny, které spolu těsně sousedí, naše nejstarší jaderná elektrárna v Dukovanech a přečerpávací vodní elektrárna v Dalešicích, která slouží také jako zásobárna vody pro svou větší a proslulejší dukovanskou sousedku.
Stejně jako na podzim při cestě na severní Moravu, jsme i tentokrát vyrazili v časných ranních hodinách, protože program v Infocentru JE začínal již v 9 hodin a cesta byla řádně zasypaná velikonočním sněhem. Po rozdělení na skupiny, které dokáže přijmout mimořádně přísný bezpečnostní režim elektrárny, jsme postupně navštívili vzdělávací expozici, emotivně laděnou připomínku nezbytnosti elektrické energie pro naši společnost s názvem Blackout a samozřejmě provoz strojovny. Konkrétně jsme na třetím bloku navštívili Dášu, to je jméno první turbíny tohoto bloku. Z této části prohlídky bohužel nemůžeme mít žádné fotografie, všechna elektronika a kovové předměty zůstaly na vrátnici před bezpečnostními rentgenovými rámy.
Tříhodinový program utekl jako voda a nás čekal přesun do sousedních Dalešic. Přehrada s nejvyšší sypanou hrází (100 m) zřejmě nejen u nás, ale v celé střední Evropě, nám nabídla kromě již standardní infoexpozice i zajímavé zážitky ve strojovně. Právě během naší prohlídky začalo spouštění čtvrté turbíny, a tak si všichni účastníci vychutnali akustické projevy soustrojí pod úrovní dna přehrady. Jenom vibrace přívodního potrubí o průměru běžného tunelu, při stavbě jím projížděly náklaďáky a vešel by se i patrový autobus, kterým se nad našimi hlavami valilo více než 150 metrů krychlových za sekundu, byly jistě nezapomenutelným zážitkem. Voda z přehrady směřuje ke čtyřem Francisovým turbínám, jedna vysloužilá hlídá u vchodu areál, má 90 tun, asi ji nikdo jen tak neodnese.
Společná exkurze s pedagogy ze základních škol tak zase rozšířila nejen naše znalosti, tentokrát z energetické oblasti, ale samozřejmě i naši důležitou vzájemnou spolupráci.

Ing. Jindřich Kovář


Foto 1...

Foto 2...

Foto 3...